maandag 13 juli 2015

Het systeem of de mens?


Ik vind dat het hier over Griekenland moet gaan, maar om in zo’n driehonderd woorden daar iets zinnigs over zeggen valt niet mee. Bovendien schrijf ik de column in het weekend, dan staat hij ’s maandags op mijn weblog, maar pas op donderdag in de krant, en dan kan alles er heel anders uit zien. Het politieke spel van de bestuurders is niet te doorgronden en dat gaat allemaal over de hoofden van de Grieken.

Als je nog geen vakantiebestemming hebt; ga dan naar Griekenland, dat is denk ik de mooiste manier om geld bij de Grieken te brengen. We zouden werkelijk massaal naar Kos en Kreta moeten gaan. Of naar de steden Thessaloníki en Athene. De Grieken moeten weer trots zijn op hun land. Hun eigen kracht vinden en dat is vooral het toerisme. Als wij er de euro uitgeven, dan kunnen mensen werken, bedrijven belasting betalen en de regering kan bepalen hoe dan verder.

Premier Alexis Tsipras moet toch het huishoudboekje van zijn land op orde brengen, met of zonder euro. Nu regeert de euro. Een heel land met Grieken zit in een afhankelijke positie, daar worden die mensen niet blij van. Natuurlijk vinden wij als belastingbetaler dat de Grieken op de knieën moeten. Maar is dat de oplossing?
Jeroen en Eric, de heren Dijsselbloem en Wiebes, zeggen dat het gaat om vertrouwen en dat is waarschijnlijk de spijker op zijn kop en tegelijk ook de angel van de hele euro. De eurolanden hebben wel één euro, één geldmiddel, maar er ligt geen gezamenlijke verantwoordelijkheid onder. Het is voor de eurolanden nog steeds ieder voor zich. De Grieken zijn nu de dupe van een systeem dat de euro heet en niet werkt. Hoe kom je ooit af van al de leningen en al de rentes?

Het gaat om mensen of systemen, als het systeem niet meer ten gunste werkt van de mensen, moet het systeem veranderen. Grexit of niet, er moet iets veranderen. Hebzucht ligt nu onder de euro, en macht, en dat werkt niet.

Ben benieuwd of bovenstaande actueel is gebleven, of dat de tijd al verandering heeft gebracht.