maandag 20 juli 2015

De tijd van je leven.


Eén week, langer konden ze niet op vakantie. Ze hadden het te druk om langer weg te gaan. Wel met leuke dingen, hoor, zei ze nadrukkelijk, want het klonk inderdaad een beetje raar. Er was een kleinkind op komst en daar moet je bij zijn. Ze had beloofd om op de hond van de buren te passen. Ook had ze een fietsclubje opgericht, dus moest er gefietst worden. Verder waren er allemaal uitjes gepland met of zonder vrienden. De hele zomerperiode zat dus vol. Met de agenda op schoot hadden ze toch nog een weekje vakantie kunnen plannen.

Het was een ontzettend aardige vrouw, ze vond zelf ook dat het leek alsof ze de tijd volledig aan het invullen was. Zijn we bang om een dagje te niksen? Wat te luieren, te lanterfanten, om dat prachtige woord maar weer eens te gebruiken? Want lanterfanten dat doen we niet, wij zijn van het aanpakken, van het doenerige. Maar durven we wel eens een dagje niets te doen? ’s Avonds te bekennen dat het een lummeldag was?

Op het werk, thuis en bij afspraken overal zit de klok ons op de hielen, of beter gezegd zien we vanuit onze ooghoeken de wijzerplaat. Ga dan in de vakantie eens een dag gewoon wat aanklooien, gewoon niks doen. Je zou voor de lol eens naar je biologische klok kunnen luisteren, die aangeeft wanneer je trekt krijgt. Of wanneer je überhaupt wakker wordt. En wanneer je zin hebt in het eerste kopje koffie, ook al is het nog geen koffietijd.

Ik weet het niet zeker, maar als je dagen van uur tot uur zijn volgepland dan werk je alleen je agenda af. Ben je altijd bezig met de tijd. Zou het leven langzamer gaan als je lanterfant? Moeten we wel met zijn allen bedenken dat lanterfanten een positieve klank heeft.