maandag 4 mei 2015

In het bos.


We keken naar een film; into the wood, in het bos. Het ging over een aantal sprookjes, die zich allemaal in het bos afspeelden. Roodkapje was er één van. En opeens zag ik het. Want natuurlijk weten we wel dat er verhalen en legendes zijn met wijsheid, we weten ook dat sprookjes een diepere laag hebben. Daarom vertellen we aan grote en kleine kinderen verhaaltjes. Sprookjes zijn voor kinderen van 0 tot 100.

Het bos staat voor het leven. In het bos gebeurt van alles. Roodkapje gaat het bos ook in, naar grootmoeder koekjes brengen, ze krijgt veel adviezen mee, maar in het bos staat ze er alleen voor. Natuurlijk loopt het goed af. Maar voor de ervaring moet je dus in het bos zijn.

Ik las een parabel over een houthakker. Hij kapte bomen aan de rand van het bos. Hij kwam een kluizenaar tegen, die vertelde hem; “ga dieper het bos in”. Dat deed de houthakker en hij vond daar prachtige bomen, zeer geschikt om te kappen. Hij verkocht het hout en werd een welgesteld man. Na een tijd kwam de man, de kluizenaar weer tegen. Ook nu vertelde hij; ga nog dieper het bos in. Daar vond de man een zilvermijn en werd erg rijk. Jaren later kwam de kluizenaar weer op zijn pad, nogmaals was het advies om dieper het bos in te gaan. Hij ging verder het bos in en vond edelstenen. Die staan symbool voor wijsheid. De man had nu een goed en rijk leven. Na vele jaren kwam de man de kluizenaar weer tegen en nogmaals was het advies; ga dieper het bos is. De man kwam uiteindelijk weer aan de rand van het bos terecht. Op dezelfde plaats waar zijn reis was begonnen. Maar wijs geworden door de ervaringen in het bos.

Roodkapje beleeft ook van alles in het bos. Zij komt er ook wijzer uit. Dus; hupsakee het bos in!

Hotske