maandag 31 oktober 2016

Heel Holland.


Ja; bakt. Het tv-programma “Heel Holland bakt” is populair. Een erg krachtige titel. Men heeft zelfs André van Duin van stal gehaald, er zijn toch bakkers en andere smullers genoeg die dat kunnen presenteren? Maar goed er is in dit kookprogramma aandacht voor bakken. Niet voor roerbakken maar voor taarten bakken. Ik weet niet of “heel Holland kijkt” naar “heel Holland bakt”, maar de taarten krijgen de volle aandacht.

Ik begrijp eigenlijk niet dat er nog geen varianten zijn. Ik zat te denken aan; “Heel Holland kookt vegan” of “Heel Holland kookt flex”. Hoe het ook al weer zit? Vegetariërs eten geen vlees, veganisten eten helemaal geen dierlijke producten, ook geen eieren, melk en honing. Flextariërs eten flexibel, één of meer dagen geen vlees. En altijd weer denk ik oh jah, maar wat dan? Het woord “vleesvervanger” had nooit uitgevonden mogen worden, want dan denken we dat we vlees moeten vervangen. Als je flex eet, oftewel afwisselend, dan krijg je alles wel zo’n beetje binnen. Je kunt er veel over lezen, er zijn bloggers genoeg, kookboeken en koopprogramma’s bij de vleet. Maar een heel Holland dat flex kookt, ja dat lijkt mij nou super. Koken doe je vooral alleen, als je dan weet dat “heel Holland” elke week een dag vegetarisch of flex gaat, ja dan wil je mee doen.

Dat het goed is voor jezelf is mooi mee genomen, dat het goed is voor het milieu is helemaal super. Als we allemaal één dag geen vlees eten is dat net zo’n groot voordeel dan een miljoen auto’s minder op de weg! Marianne Thieme riep dat afgelopen week, ik kon het bijna niet geloven. Maar wij gaan dus weer aan de linzen, de bonen, de noten, de eieren en de kaas-macaronischotel. In ieder geval één dag!