maandag 24 april 2017

Voorjaar.

We dachten dat je dood was. Zo zag het er ook uit. In de winter nemen alle bomen hun vertrouwde rust om dan in het voorjaar weer volop in bloei te staan. De grote kastanjeboom heeft een prominente plaats in de tuin. Kastanjes liggen in de herfst overal en in de zomer ben je een pracht. Je zorgt dan bovendien voor verkoeling. Maar afgelopen najaar waren we bezorgd, je zag er ziek uit. De schors van je stam liet los en overal waren zweetplekken. We stonden er bij en hoopten er het beste van. Het is de bloedingsziekte, het ziet er erg triest uit. We vroegen zelfs een deskundige, want de trots van onze tuin omzagen als het niet echt noodzakelijk is, dat doen we natuurlijk niet. Maar, nee ook deze man vond de boom dood en adviseerde voor onze veiligheid de boom met zijn zware takken te kappen. We stonden er bij, keken er naar en hoopten nog steeds. De winter kwam en we stelden het kappen nog een seizoen uit. Het risico van takken die af zouden breken vonden we niet erg groot, of wilden we liever niet horen.
Veel Kastanjebomen schijnen last te hebben van deze bloedingsziekte, vooral in woon-werkomgeving. En dat komt omdat de boom te weinig ruimte krijgt. Heb je wel eens gezien hoe stoepen tot aan zijn stam worden betegeld, hoe moet zo’n boom dan aan water en lucht komen? En zijn eigen tot compost geworden kastanjebladeren komen nooit door de trottoirtegels heen. Zijn weerstand wordt logischerwijs slechter. Wat staat hier eigenlijk? Woon-werkomgeving, te weinig ruimte, geen lucht meer, de weerstand is weg omdat we het natuurlijk systeem dwarsbomen, geldt dit alleen voor bomen? Klinkt dit ook als bij mensen?

Elke keer als we op het pad langs de Kastanjeboom liepen, hoopten we op het beeld van een bloeiende kastanje in het voorjaar. Soms tegen beter weten in, een volgende keer hoopvol. En toen op een dag zagen we een minuscule verdikking op de einden van de takken. We stonden er bij en elke dag groeide de boom, nu staat hij prachtig in het frisse blad. Hij staat te pronken en is de trots van onze tuin. Hij heeft zijn natuurlijke weerstand weer gevonden.