maandag 30 maart 2015

Een nieuwe lente.


Zou Herman Gorter hebben geweten, hoe krachtig de eerste woorden van het gedicht de Mei zijn? Het is een enorm lang epistel en hij zal er vast mee geworsteld hebben. Maar die eerste woorden klinken als een klok; een nieuwe lente en een nieuw geluid. Hij heeft ze bovendien in Balk geschreven, of in ieder geval ontleend aan het logeren in een grachtenpand aan de Luts.

Een nieuwe lente en een nieuw geluid. Daar zit zoveel belofte in. Bij elke nieuwe lente laat ik de krachtige woorden om mij heen hangen. Elk jaar opnieuw, komt er een lente. Nieuwe loten aan de bomen en opnieuw is er het frisse lentegroen. Niets is groener en frisser en mooier van kleur, dan het nieuwe blad aan bomen in de lente. Die bomen staan er natuurlijk niet voor niets. Als zij opnieuw mogen beginnen, dan kunnen wij dat ook. Je mag elke lente opnieuw beginnen. Je mag zelfs een nieuw geluid laten horen.

Ik was op een bijeenkomst met allemaal pioniers. Ze wilden allemaal goed zorgen voor de mensen en voor de aarde. Eten wat het seizoen ons brengt en wat echt eten is. Nieuwe geluiden met een oeroude echo. Een nieuwe lente, met nieuwe geluiden. We zouden de lente moeten vieren en elke eerste lentedag een nieuw geluid moeten laten horen. Het lentegeluid van dit jaar gaat over groente uit eigen omgeving van eigen tuin van het eigen seizoen.

Gorter legde in ons collectieve geheugen de woorden van een nieuwe lente en een nieuw geluid. Laten wij dan nieuwe geluiden maken. Dan wordt het echt een nieuwe lente.

Hotske