maandag 3 december 2012

Over eten.


Deze week kom ik allemaal eetverhalen tegen. Paul Mccartney, de oud-beatle, heeft er zelfs een liedje bij gemaakt. Free-meat-monday, zingt hij, vleesloze maandag, heet dat vrij vertaald. Het klinkt, ja hoe klinkt dat, vleesloos? Dat klinkt alsof ik zelf ook geen vlees meer op mijn botten heb. In ons landje hebben we “plantaardig maandag”. Klinkt mij te aardig. In België hebben ze donderdag veggiedag. Een vegetarisch dagje dus.

Er is nogal wat bedacht over eten. En dat moet ook. Het is goed als we nadenken over wat we eten. Iemand zegt heel “poëtisch”, alles wat kan rotten is gezond. Er wordt bedoeld, dat als het in de natuur zou vergaan, dit eten in ons spijsverteringskanaal ook goed te verteren is. “Vers en van dichtbij” klinkt als eerlijk voedsel. Als we dan een variatie maken, die gelijk loopt met de seizoenen, dan ben je lekker gezond bezig.

Per generatie verandert ons eetgedrag, het is dus belangrijk wat ons kroost met de paplepel binnenkrijgt. Een beetje durf is niet verkeerd. Met heel veel smaak heb ik laatst zeewiersalade gegeten. Een beetje zoetig, er zitten wat sesamzaadjes doorheen en als je het leuk vindt; ik dacht echt de zee te proeven in een licht zilte nasmaak. Gezond is het zeker en ook weer eens wat anders. Bovendien is er genoeg.

Zeewierzondag is dat wat?

Hotske, 3 december 2012.