maandag 11 juli 2016

Mooi Gaasterland.


Ze kan de emoties niet verbergen. Ik had verteld dat het prachtig fietsen is in Gaasterland. Langs het water of naar Oudemirdum door het bos. Ja, zei ze, ik ken het daar wel. Ze is niet de eerste, die met herinneringen aan Mooi Gaasterland bij ons aan de balie staat. Aan haar gezicht zie ik de grote impact van de vakanties naar Mooi Gaasterland. De villa en de gebouwen werden gebruikt als kinderkoloniehuis. Het was de bedoeling dat de kinderen wat konden aansterken in de zomer en dan weer naar huis. Het heette dat het vakanties waren voor de bleekneusjes.

Zeven jaar was ze, “er werd de hele dag op je gelet” zei ze. “En als je je eten niet op had, werd je in de douche gezet, en ook niet voor eventjes”. Toen wist ze het niet, maar ze kon bijna niet eten omdat ze last van heimwee had. Ze lustte ook geen pindakaas, schraapte dat met haar kleine nageltjes van de boterham en smeerde het onder de tafel. Maar na het eten werden de tafels gecheckt. Zes weken lang, de hele zomer naar Mooi Gaasterland. In de winter kwam er altijd een mevrouw bij hen thuis. Ze sprak dan af of het meisje weer naar Mooi Gaasterland kwam. Oh daar is ze weer, verzuchtte het meisje van toen. Nu nog komt de emotie sterk naar boven.

Vaak kwamen de kinderen uit grote gezinnen. Ouders waren waarschijnlijk blij dat één van hun kinderen een goede verzorging kreeg. Maar de afschuw is na vijftig jaar nog steeds te zien. Ze wilde nog een keer kijken, of het grote huis er nog staat. Van drie vrouwen heb ik deze verhalen gehoord, misschien hebben andere kinderen het wel goed gehad. Nu kun je er heerlijk ongedwongen eten in alle vrijheid.

Wel sterke vrouwen, dat jullie nu het leven rond maken en durven kijken naar trauma-ervaringen uit je jongste jaren.