maandag 1 december 2014

Schrijf alsjeblieft.


In Finland krijgen kinderen geen schrijfles meer en op iPad-scholen mogen ouders een keuze maken uit typeles of schrijfles. Vaak wordt er dan nog beperkt met blokletters geschreven, maar dat is alles. De vooruitgang naar toetsenborden in het digitale tijdperk is enorm. En dat is prima.

Maar schrijf toch ook alsjeblieft. Ik houd van schrijven. Je moet toch schrijven? De kleine briefjes voor de andere gezinsleden, om te laten weten waar je bent. Met de tekst; “ben even naar Balk, om vijf uur terug”, breng ik hen op de hoogte. Dan zijn er nog de kaartjes die je verstuurd met trouwen en geboorte waar een hartelijke wens op komt te staan. Geschreven met veel aandacht. En ook de kaarten met steun en medeleven, daar past toch geen smsje of een getypt bericht? Daar moet je toch laten merken dat jouw hart spreekt. En dan de woorden op het kaartje bij een boeket. Met zorg heb je bloemen uitgezocht, de markt heeft ons al voorgedrukte kaartjes bezorgd, en daar schrijf je je naam en een korte wens op. Dat moet geschreven worden. Daar kan geen appje of mailtje tegenop.

Het allerbelangrijkste zijn de dagboeken. Als basisschoolkind wil je misschien niet leren schrijven, maar als puber heb je zoveel te schrijven. Schrijf alsjeblieft, er zit zoveel in je hart wat ontdekt moet worden. Schrijven is dan een prachtige manier. Je hart laten spreken via de pen, werkt als een rivier die de weg naar de zee vindt.

Dus schrijf alsjeblieft. Mevrouw Greetje Arends, is schrijfpedagoge. Zij vertelt ons dat schrijven belangrijk is. De beweging die je maakt met schrijven is goed voor de ontwikkeling van de hersenen. En dan vooral het gedeelte dat de emotie bevordert.

Ja, dat snappen wij wel. Als je het hart wilt laten spreken, schrijf je een kaartje. Geschreven woorden zitten vol met emotie, dus schrijf alsjeblieft.


Hotske Batteram