maandag 7 juli 2014

Sint én Piet.


Alleen al bij het woord “Sinterklaas” komen er allerlei herinneringen boven. En wie Sinterklaas zegt, zegt ook Zwarte Piet. Als klein meisje zag ik hun rolverdeling niet zo precies, maar ik vond de Zwarte Piet een erg belangrijke man voor de oude Sint. Ik had zelfs de indruk dat de ouwe man die grote overzeese reis nooit zou kunnen maken als zijn trouwe vriend niet bij hem was.

Ik dacht echt dat Sinterklaas niet zonder Piet kon. Er ging immers altijd wel iets mis en in mijn beleving loste Piet dat steevast op. Hij was het ook, die het grote boek onder zijn hoede had. Hij hield de staf vast als Sinterklaas veilig in een versierde stoel zat. Hij zorgde dat er genoeg pepernoten waren en dat iedereen cadeautjes kreeg. Ik vond Piet een grote steun voor de oude grijsaard.

Het hele Sinterklaasverhaal is een onvoorstelbaar groot voorbeeld voor ons allemaal, omdat het laat zien dat wat wij vertellen, waarheid wordt voor onze kinderen.

Op een gegeven moment vertellen we de kinderen over onze Nederlandse traditie. Als zij dan groter worden vertellen we dat het Sinterklaasfeest is afgeleid van Nicolaas van Myra, die bisschop was van de plaats Myra. Hij stond bekend om zijn zorg voor kinderen. Hij stierf op 6 december 342. Veel later in 1850 maakte Jan Schenkman, hij was onderwijzer, een leesboekje over Sint-Nicolaas. In het verhaal verzon hij de intocht, de stoomboot en een helper, “Sinterklaas en zijn Knecht”. Omdat de knecht zwart is, zou je dit als een verwijzing naar de slavernij kunnen zien. Een zwarte man die slaaf is en waarbij de relatie tussen de blanke en de zwarte niet gelijkwaardig is. Maar onze Piet is uitgegroeid tot een prachtige Zwarte Piet. Zijn rol veranderde van knecht naar een gelijkwaardige partner.

Nu waarderen wij Zwarte Piet hetzelfde als Sinterklaas. Onze Zwarte Piet heeft geen ondergeschikte rol, en wordt zeker niet meer als Knecht gezien. Sint en Piet een prachtig paar. Een kinderverhaal voor jong en oud, waard om te vertellen en in ere te houden.

Hotske