maandag 5 maart 2018

Weet wat je eet.



Terwijl de ene helft van ons schaatst en de andere helft bij de kachel zit, ben ik op cursus. Het gaat over voeding. Over vulling en voedsel en verleidingen. Vulling is iets eetbaars naar binnen werken. Voeding daar kun je bij een goed werkend lichaam iets uit halen, zodat je lichaam goed blijft werken. De schaatsers waren ook met eten bezig, want daar hoort chocolademelk bij, het liefst met slagroom. En de kachelmensen vonden het koud, daar moest dan ook van alles in. Het was bovendien vakantie, dus iets lekkers mag. De paaseitjes liggen alweer in de schappen. Paasbrood trouwens ook. We weten onderhand wel dat dat brood hetzelfde is als met de Kerst. Maar het wordt verkocht en levert dus geld op. Elke gelegenheid zijn eigen voedsel. En dan heb ik het nog niet eens over verjaardagen met taart en chips en frisdranken. Daar zit ook emotie aan vast, want dan is het gezellig dan moet er lekker eten bij. Dat gaat allemaal onbewust. Want bij koffie en een lekker stukje gebak, vers van de bakker, dan loopt het water de mond in. Altijd en overal is er eten. En omdat er altijd en overal eten is, eten we ook altijd en overal. Verleidingen zijn dus overal. Het is de vraag wie er bepaalt wat er in jouw mond gaat. De winkels en de voedingsindustrie zorgen voor ons voedsel. Maar wat is hun belang, gaat om geld of om onze gezondheid?
De tijd van klakkeloos eten wat reclame zegt is voorbij. Luisteren naar voedingsonderzoeken in opdracht van de voedingsindustrie zelf is ook voorbij, domweg eten wat er in het schap ligt ook. Bij voedsel is de kanteling naar bewust worden ook duidelijk in gang gezet. Weet wat je eet!