maandag 18 januari 2016

Zon en wolken.


Natuurlijk houden wij van de zon. Het is onze enige bron van licht. Zonder zonlicht, geen leven. Zonder zon is er geen leven mogelijk hier op aarde, voor geen enkel levend wezen. Daarom is het na grijze dagen ook weer zo heerlijk om het zonlicht te zien. Ons hele lichaam reageert op de zonnestralen. Van het opnemen van vitamine D tot het hormoon dat er voor zorgt dat wij ons vrolijk voelen.

En natuurlijk weten wij allemaal dat als er een grijze dag is en de lucht vol met wolken hangt, er toch een zon is. Die zon is er altijd, hij schijnt ook werkelijk dag in dag uit. Wij weten het wel, maar we zien het niet. In grijze weken in januari vergeten wij dat er een zon is die altijd schijnt.

Ik ook, ik wist het wel, maar toch was ik het vergeten. Tot het moment dat mechanische vleugels mij boven de wolken brachten. En daar zag ik de zonnestralen. Boven een heel pak met wolken straalt de zon altijd. Ik moest het weer even zien om te weten dat de stralen echt altijd schijnen. Wonderbaarlijk, als de wolken verdwijnen, zie je alles anders.
Net zoals in de wereld, als de wolken verdwijnen, zie je hoe het is om echt te leven. Lees maar wat je hier wilt lezen. Het gaat over wolken, die verdwijnen, over de ruis in ons leven, waardoor we het echte leven niet meer zien. Als de wolken zijn opgelost, zie je alles helder. Soms zie je een wolkje, soms een heel wolkenpak, maar altijd is de zon er, ook al zie je hem niet. Het gaat om het vergeten of het weten. Als je wilt is dit een pracht van een metafoor.